A projektről

 

Projekt címe: Made in V4 – Legyen a helyi termék közös értékünk!

Projekt azonosító száma: 22310172

A projekt összköltsége: bruttó 17 500 €

ETT költségvetése: bruttó: 8 750 €

 

A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg 100%-os támogatási intenzitással.

 

 

Partnerek:

Vezető partner: Európai Határvárosok Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (röviden a továbbiakban: ETT)

Képviselő neve: Gál István

4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

Telefon: +36 42 524-524 200

E-mail: ett@nyiregyhaza.hu

Web: https://helyitermek.nyiregyhazipaktum.hu/

Projekt koordinátor: Bistyei Ibolya

 

1. Partner: Nagykapos és Vidéke Társulás

Képviselő neve: Gabri Rudolf

079 01 Nagykapos, Csepely 64.

Telefon: +421 56 638 23 86

E-mail: gabri.rudolf@centrum.sk

Web: http://nvt-magyarhaz.eu/

Projekt koordinátor: Denisa Lakatošová

 

2. Partner: Gorlice Város

Képviselő neve: RAFAŁ KUKLA

38 – 300Gorlice, Rynek utca 2.

Telefon: +48 18 35 51 211

E-mail: um@um.gorlice.pl

Web: https://www.gorlice.pl/

Projekt koordinátor: Magdalena Bajorek – Wrona

 

A projekt célja:

Jelen projekt fő célja a helyi termelők, helyi vállalkozások fejlesztése, a gazdasági kihívások kezelése a legjobb gyakorlatok átadása révén. Célunk egy olyan eseménysorozat szervezése, amely megoldásokat ad arra, hogy hogyan feleljenek meg a helyi termelők, vállalkozások az egyre növekvő piaci igényeknek. Mindezeken felül céljaink között szerepel a turizmusfejlesztés is.

Nagykapos település az elmúlt években nagyon jó együttműködést alakított ki az ETT-vel, mint Vezető Partnerrel és annak alapítójával Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával. A projekt jó lehetőség arra, hogy a helyi termelők kilépve a nemzetközi piactérre szélesebb körben ismertethessék meg termékeiket.

Gorlice városa széles körű tapasztalattal rendelkezik nemzetközi projektek megvalósításában a kultúra, az oktatás, a turizmus és a régió népszerűsítése terén. A város számos határon átnyúló projektet valósított meg sikeresen. Nyíregyháza és Gorlice kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza.

2022.05.12-én megrendezett ünnepi közgyűlésen hivatalosan is megerősítették 15 éves partnervárosi kapcsolatukat.

Mindannyian azt gondoljuk, hogy helyi terméket vásárolni: életmód, helyi termelőket támogatni: kötelesség. Ha helyben készült terméket veszel, azzal mindenki jobban jár… a termelő, Te és az ország is! Egy-egy jó ügyért pedig sokan, sokra vagyunk képesek. A projektben résztvevő nemzeteknek, partnereknek össze kell fogni annak érdekében, hogy a gazdaságot fejlesszék.

Regionális vonatkozás tekintetében a programokon résztvevő termelők, vállalkozások számára lehetőség nyílik szakmai fórumokon, best practise rendezvényeken való résztvételre, ahol a cél a szakmai ismeretek bővítése, mélyítése, átadása, ahol helyi, hazai jó gyakorlatok kerülnek bemutatásra, megismertetésre. Gazdatúrákon/termelői látogatásokon való részvétel tapasztalatcserére kerül sor. A helyi turisztikai szervezetek/önkormányzatok által a program jelentősége, eredményének bemutatása, illetve maga a lehetőség el tud jutni nemzeti szakkiállításokra.

Fontos megjegyeznünk, hogy a projektben résztvevő partnerek aktív kapcsolatot tartanak fent helyi turisztikai szervezetekkel, önkormányzatokkal, akik által, illetve akik révén a nemzetközi megjelenés (Nyíregyháza Városnap, Adventi Vásár, Tirpák Fesztivál) ahol a promótálás biztosított a résztvevők számára. Közös rendezvényeken történő megjelenés erősíti a határon átnyúló kapcsolatot. A projekt megvalósítása elősegíti az együttműködés fejlesztését a három nemzet helyi szereplői, termelői között. A projekt megvalósításának eredményei ezáltal kiterjednek mindhárom országra, a projekt keretében közös szemléletformáló akciók kerülnek megvalósításra, a projektben résztvevő termelők/szereplők bevonásával.

Események:

  1. Best Practice és Farm Tour (1 nap) a 2.-es projektpartner országában Lengyelországban (nyilvános rendezvény), Gorlice, PL, 2023.08.25
  2. Made in V4 Feszivál Magyarországon (2 nap) (gasztrofesztivál, jó gyakorlatok átadása, gazdatúra) (nyilvános rendezvény), Nyíregyháza, HU, 2023.09.15-16.
  3. Best Practice és Farm Tour (1 nap) az 1-es projektpartner országában Szlovákiában (nyilvános rendezvény), Veľké Kapušany, SK.